Rate.nl wint Mobiles for Good Challenge 2013

Finalisten Mobiles for Good 2013 bekend

Meer dan 200 inzendingen voor betere zorg, zes finalisten strijden om hoofdprijs.

Een game, apps, een chip, online diensten en een horloge. De finalisten van de Mobiles for Good Challenge zijn bekend! In deze challenge zoeken de Vodafone Foundation en Waag Society naar mHealth toepassingen die mobiele technologie slim inzetten om onze gezondheidszorg te verbeteren.

In de categorie De Digitale Patiënt:
Sweetmotionis een game voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar met Diabetes Type 1, hun ouders en artsen. Het leven van deze kinderen en hun families wordt vaak beheerst door prikken, bijspuiten of juist bij-eten. Kinderen twijfelen of ze wel mee kunnen spelen in de pauze en of ze die verjaardagstraktatie beter kunnen overslaan. Sweetmotion helpt de kinderen o.a. met hun medicatie en voeding. Samen met ouder en arts wordt een ideaal dagprogramma ingevoerd met taken die spelenderwijs uitgevoerd worden. Sweetmotion wil kinderen de vrijheid geven om meer te kunnen genieten van het leven. Door Rene Bruinsma.

PebbleMEDbestaat uit een horloge en app voor mensen met een hoge bloeddruk. Het is gebleken dat het nemen van medicijnen goed kan helpen voor deze mensen. Veel patiënten vinden het echter moeilijk de behandeling vol te houden, aangezien resultaten niet echt zichtbaar zijn. PebbleMED helpt hierbij. In de app voer je jouw medicijnenschema in, en het horloge trilt op medicatiemomenten. Een subtiel geheugensteuntje. Daarnaast kunnen resultaten van bloeddrukmetingen makkelijk opgeslagen en gedeeld worden, bijvoorbeeld met de behandelend arts. Dit helpt bij een optimale behandeling. Door Oscar van Dijk.

In de categorie Take Care:
Mobiles for Mothersis een project in India van stichting Simavi. Daar sterven helaas nog altijd veel vrouwen tijdens of vlak na de bevalling. De gevolgen van moedersterfte zijn ernstig: moeders in ontwikkelingslanden zijn vaak de spil van een gemeenschap door te zorgen voor het huishouden, de kinderen en een inkomen. Mobiles for Mothers stelt zwangere vrouwen in staat om snel hulp te zoeken. Daarnaast zorgt het dat gezondheidswerkers snel kunnen doorverwijzen naar de juiste zorginstanties. Door Loan Liem.

Het initiatief Livesvr vermindert foutieve medische diagnoses, aanverwante zorgrisico’s en hoge zorgkosten voor sporters. Een innovatieve chip met medische informatie, door de sporter zelf te beheren, staat hierbij centraal. De chip kan verwerkt worden in sportkleding en – schoenen en werkt op basis van Near Field Communication technologie. De techniek biedt medisch personeel de mogelijkheid om, op korte afstand via een mobiele telefoon, de medische context van de drager uit te lezen en zo een juiste diagnose te stellen. Door Roy Milder.

In de categorie De Digitale Dokter:  
De gratis online service DokterVrij verbetert het contact tussen patiënten en artsen. De patiënt krijgt inzicht in de kwaliteit en expertise van de artsen, en kan zijn keuze hierop baseren. Ook kan er 24 uur per dag online een afspraak worden gemaakt. Een arts kan op zijn beurt makkelijker ruimtes in zijn spreekuur opvullen met (nieuwe) patiënten, er is een lagere bezetting op de afspraakbalie nodig en er zijn minder no-shows. Door: Olaf van Schagen.

CareRateis een simpele en laagdrempelige manier om feedback van patiënten realtime te delen met de ziekenhuisafdeling waar ze zijn geweest. De afdelingen kunnen daardoor beter inspelen op specifieke zorgbehoeften. Tevens biedt CareRate de mogelijkheid om de patiënt direct te benaderen bij ontevredenheid, goede ideeën of verbetersuggesties. CareRate maakt de feedback van patiënten tot slot inzichtelijk voor alle medewerkers, wat een enorme impact heeft op een meer klantgerichte benadering. Door: Inge Proost van Dinerate.

Finale & prijs
Tijdens een spannende finale op het Emerce eHealth congres (26/9 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam) pitchen de finalisten hun concept voor de jury: Rob Shuter (CEO Vodafone ), Marleen Stikker (directeur Waag Society), Patrick de Zeeuw (Startup Bootcamp), Marlies Schijven (chirurg AMC & winnaar Mobiles for Good 2012) en Lucien Engelen (Hoofd Acute Zorg, UMC st. Radboud). De winnaars slepen ieder 40.000 euro in de wacht, waarmee zij hun toepassing kunnen realiseren.

Over de Mobiles for Good Challenge
De Mobiles for Good Challengeis een initiatief van de Vodafone Foundation in samenwerking met Waag Society om ontwikkelingen op het gebied van mHealth te stimuleren. Mobiele gezondheidszorg (mHealth) kan een uitkomst bieden voor belangrijke maatschappelijke problemen en kan bijdragen aan een grotere vrijheid, zelfredzaamheid en veiligheid voor patiënten.

Over de Vodafone Foundation
De stichting Vodafone Netherlands Foundation is in 2002 opgericht om op onafhankelijke wijze invulling te geven aan ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten. Doel is om met mobiele communicatietechnologie oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van welzijn en gezondheid. Daarnaast organiseert de foundation diverse vrijwilligersactiviteiten voor medewerkers. Meer informatie op: http://over.vodafone.nl/duurzaam/vodafone-foundation

Over Waag Society
Waag Society, institute for art, science and technology ontwikkelt creatieve technologie voor maatschappelijke innovatie. De stichting doet onderzoek, ontwikkelt concepten, pilots en prototypen en fungeert als intermediair tussen de kunsten, de wetenschap en de media. Waag Society organiseerde de eerste Apps wedstrijden van Nederland, zoals Apps for Amsterdam. http://waag.org